Wij gebruiken cookies voor marketingdoeleinden en profilering.
Zoekmachine optimalisatie
1. Structuur van de teksten
Voor een optimale verwerking van de zoektermen, dienen er een aantal algemene richtlijnen aangehouden te worden bij het schrijven van de teksten.
1.1 Paginatitel en meta description
De titel van de pagina is het eerste element dat de zoekmachine tegenkomt bij het indexeren van de pagina. Daarnaast toont Google deze ook als titel in de zoekresultaten. Het is erg belangrijk om deze aan te laten sluiten bij de belangrijkste zoektermen. In de internetbrowser is deze paginatitel ook te zien, bovenaan de browser, zoals hieronder aangegeven:
Elke pagina heeft in de broncode meta descriptions staan. Deze zijn niet zichtbaar op de website, maar worden wel door Google gelezen. Ze geven extra informatie over de inhoud van de pagina, waardoor Google op het juiste spoor wordt gezet. Ze zijn terug te zien in de zoekresultaten van Google onder de titel.
Elke pagina heeft in de broncode meta descriptions staan. Deze zijn niet zichtbaar op de website, maar worden wel door Google gelezen. Ze geven extra informatie over de inhoud van de pagina, waardoor Google op het juiste spoor wordt gezet. Ze zijn terug te zien in de zoekresultaten van Google onder de titel.
De lengte van de titel en de meta description is gebonden aan een maximaal aantal karakters. Om te zorgen dat ze niet te lang worden, kan hier gekeken worden naar de beschikbare ruimte:
1.2 Tekst
Wat betreft de tekst is het belangrijk dat deze uniek is, en dus niet op meerdere pagina’s voorkomt. De tekst moet goed aansluiten bij de zoektermen waar de pagina op geoptimaliseerd wordt. Afhankelijk van het zoekvolume, is het nodig om de zoektermen een bepaald aantal keer in de tekst op te nemen. De verwerking in de titel boven de tekst kan hierbij niet meegerekend worden als een verwerking in de tekst.
1.3 Aandachtspunt teksten
Om te voorkomen dat bezoekers het gevoel krijgen door lange stukken tekst heen te moeten lezen om te vinden waar ze naar op zoek zijn, is het zinvol om de tekst goed in te delen.
- Effectieve H1 koptekst met de daarin de meeste belangrijke zoekterm(en).
- Korte en effectieve intro tekst.
- Gebruik tussenkopjes (H2,H3, etc) zodat bezoekers snel kunnen scannen wat ze kunnen verwachten.
- Gebruik korte, leesbare zinnen.
- Maak de alinea’s per tussenkopje niet te lang.
1.4 Zichtbaarheid van optimalisatie elementen on site
Straks volgen er een aantal afbeeldingen, die laten zien hoe de elementen er op de website zelf uit zullen zien en op welke positie. Het gaat hierbij voornamelijk om de pagina titel, de H1 titel, sub titels en de tekst zelf. De Meta description zal niet zichtbaar zijn op de website voor de bezoeker. Deze is wel te vinden in de zoekresultaten en in de broncode, zodat Google deze info kan crawlen. Zo ziet Google waar de website in het kort over gaat en zal dus ook invloed hebben op de zoekresultaten.
Op de volgende afbeeldingen is er ingezoomd op de afbeelding hiervoor. Het laat de specifieke elementen zien en wat daar momenteel in is verwerkt.
Pagina titel:
De pagina titel is zichtbaar in de zoekresultaten, maar ook in de browser, zie afbeelding hieronder.
H1 titel:
De H1 titel is erg belangrijk, dit is het eerste wat Google ziet, het hoofdonderwerp voor een bepaalde pagina. De afbeelding hieronder laat zien waar een H1 staat. Het is de bedoeling dat de H1 zo hoog mogelijk geplaatst staat op een pagina, boven de vouw. Dus zonder te scrollen zou de H1 al zichtbaar moeten zijn.
Sub titels:
Naast het gebruik van een H1 titel, is het gebruik van subtitels ook belangrijk. De subtitels ondersteunen ook weer het geheel en daarnaast zijn het handig om ze als indicatoren te gebruiken voor alinea’s, voor zowel Google als voor bezoekers. Zie hieronder een afbeelding.
Tekst:
De afbeelding hieronder laat een voorbeeld zien van tekst met daarin zoektermen verwerkt. Structureer tekst in een aantal alinea’s met subtitels.
Meta description:
Dit gedeelte is niet zichtbaar op de pagina zelf. De afbeelding laat zien waar dit wel zichtbaar is, zodat Google deze info toch kan gebruiken. Rechtermuis klik op een optimalisatie pagina en dan een klik op ‘Paginabron weergeven’. Daar zult u de Meta description vinden.